23. maj 2016

Baggrund

Skærmbillede 2016-05-26 kl. 17.33.49Vi har aftale med de to cubanske kunstnere, Arcadioog Ruben, om skulpturprojektet i Rudme. De vil være i danmark og hjælpe os færdige med skulpturerne på Rudme friskole. Vi regner med at indsamle midler via foredrag og indsamling (crowdfunding). 

Lokal-historie-ideen
Rudme Friskole blev oprettet i 1858 på opfordring af Grundtvig og Kold, der havde snakket med en grundtvigsk kreds af bønder i Rudme. Det blev til den 5. friskole i Danmark. Grundtvig og Kold aftalte med bønderne at en højskolelære på Grundtvigs Højskole ved København, Morten Eskesen, skulle være den første skoleleder. Kold udtalte dengang, at med den guitarspillende og sangglade Morten Eskesen “trådte Rudme ind i verdenshistorien”. Morten Eskesen startede senere Odense Friskole i nærheden af Kolds Højskole i Dalum. Og sluttede sin karriere med at blive en sønderjyske skjald, der i tyskertiden ville synge Sønderjylland tilbage til Danmark. Vi er stolte af ham.

grundtvigkoldVed at rejse en skulptur af Kold understøtter vi en lokalhistorie som med Grundtvigs skulptur allerede har sat debatten igang om nutidens store spørgsmål.

Skulpturerne skal være mulige at flytte og så de kan udlånes til arrangementer. Bl.a. folkemødet på Bornholm, hvor Grundtvig sidste år deltog.

Ved at rejse guitarmanden, ved det populære spillested “Foderstoffen”, satser vi på at kunne knytte det musisk-kreative i Kolds tanker sammen med et  levende landsbysamfund.

Nedenfor ses Morten Eskesen i Skibelund krat, der gav inspiration til skulpturen af guitarmanden. Morten Eskesen spillede de guitar og sang da han startede Rudme Friskole op.

(Skibelund Krat)

IMG_3304-e1424942957624IMG_3303-e1424943102331

 

Fra de to cubanske kunstneres arbejde med NFS Grundtvig statuen.

YouTube-forhåndsvisningsbillede

 

Og fra afsløringen af skulpturen.

YouTube-forhåndsvisningsbillede